ХОЛЕСТЕРОЛ - 90 ГОДИНИ ПРОПУСНАТИ ВЪЗМОЖНОСТИ.

ТРЯБВА ЛИ ДА СТАНАТ 100?

 

През 1922 година са открити фитостеролите и фитостанолите. След дълги изследвания е установeно, че те притежават удивителен лечебен и профилактичен потенциал.

Изследванията на О. Полак, които той публикува през 1953 година доказват свойството на фитостеролите да намаляват холестерола в кръвта и по този начин да оказват положително влияние на сърдечно-съдовата дейност. Това свойство се проявява благодарение на изключително голямата прилика в структурата на фитостеролите и холестерола.

Двата основни вида холестерол са:  LDL – липопротеини с ниска плътност – т.нар. лош холестерол и HDL – липопротеини с висока плътност – добър холестерол.  Част от лошия холестерол се отлага по вътрешните страни на кръвоносните съдове и е причина за поява на атеросклероза. Добрият холестерол чисти част от лошия холестерол, като спомага да бъде изхвърлен от организма.

Има и трети вид холестерол – VLDL. Това са липопротени с много ниска плътност, които се състоят от тригилицериди и известно количество белтъци.

Когато  растителните стероли и станоли отидат в тънките черва, част от тях се усвояват вместо холестерола попаднал там с храната, както и на част от холестерола дошъл от жлъчката, като лъжат рецепторите поради голямата прилика в стуктурата на хорестерола и фитостеролите.

Това свойство на фитостеролите е изследвано повече от 60 години и е доказано, че при всекидневен прием на фитостероли от 2 до 3 г лошия холестерол се намалява с 12 до 20 %, което намаля възможността от инфаркт повече от 4 пъти.

 По данни на EFSA - Европейския орган по безопасността на храните, около 2 до 4% от хората консумира необходимото количество фитостероли – 2-3 г/ден. Средната консумация на населението е по-ниска от 400 мг – абсолютно недостатъчно постигането на реален терапевтичен ефект. Необходимото количество от 2-3 г/д човек може да се постигне като се изяждат 400 домата, 160 ябълки, 70 филии хляб или 0,5 кг сусам всеки ден.

Още от 80-те години на миналия век, в САЩ започнаха да обогатяват храни с фитостероли. В натурален вид фитостеролите не се разтварят нито във вода нито в мазнина. Естерифицираните фитостероли стават маслоразтворими и се влагат в храни като майонези, маргарини, дресинги – все храни, които са нездравословни.

Вече на пазара има хранителна добавка от натурални фитостероли – ЛипоСтанол +.

Нека да се възползваме от тази възможност и да направим нашия живот по-качествен и по-дълъг.

Новини

  • 1
  • 2

Мнения на потребители

  • Боян Георгиев
  • Иван Чолаков

Няколко години бях с наднормено тегло и логично нивата ми на холестерол станаха опасно високи. Постепенно обаче започнаха да се

Още...

Имах сериозни проблеми с високи нива на лош холестерол. Търсих безуспешно решение няколко месеца докато не попаднах на Липостанол+. Продукта

Още...

Мнения на специалисти

  • д-р Портарска
  • д-р Петрова
  • д-р Филипова

Имам проследени десетки случаи на пациенти със завишени норми на холестерол, на които съм изписвала хранителната добавка ЛИПОСТАНОЛ+.

Още...

Все повече хора идват при мен със завишени нива на холестерол. Започнах да им препоръчвам да се възползват от продукта

Още...

Работя с Липостанол+ от няколко месеца и съм много довлна от резултатите. При всички пациенти приемали продукта редовно се забелязва

Още...