Ядките увеличават добрия холестерол

Проучване на Daily Telegraph показва, че ядки (включително кашу, орехи и шам-фъстък) увеличават нивата на добрия холестерол (HDL) в кръвта и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. В проучването участват над  13 000 мъже и жени. Взимайки впредвид тези данни, специалисти съветват да се приема около 1,5 унции (42,5 грама) ядки дневно.

Ядките се борят с лошия холестерол на няколко нива

Ядките са хранителен продукт, който е допълнение към стандартните утвърдени храни и спомага борбата с лошия LDL холестерол. Те сами по себе си не може да заместят едно здравословно хранене на човек, но представляват ценна хранителна добавка, която, ако бъде приемана в умерени количества се бори с високия LDL холестерол.

На първо място, ядките съдържат ценни влакна и фибри, които понижават нивото на холестерола като в допълнение създават усещане за ситост и предотвратяват едно потенциално излишно тъпкане с храна. Фибрите допринасят и за превенция от редица заболявания като например диабет.

На второ място, ядките съдържат особено ценни растителни стероли. Те също играят важна роля за пониважане нивата на „лошия“ холестерол, който се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Тези стероли се естествена съставка в ядките, но поради тяхната висока степен на полезност, се прибавят и изкуствено в много продукти като натуралните сокове и маргарина.

На трето място, високото съдържание на витамин Е съдейства за спиране процеса на образуване на атеросклеротични плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове и стесняването на последните като по този начин предотвратява редица усложнения във функционирането на сърдечно-съдовата система, в това число и инфаркт.

Освен горните 3 неща, то ядките, както и рибата и бобът, изобилстват от безценните Омега-3 мастни киселини, които са незаменими по отношение предпазването от сърдечни пристъпи. Не на последно място, в ядките се съдържат големи количества ненаситени мазнини, които имат значителен принос в борбата за понижаване нивата на лош LDL холестерол.

Наред с другите неща, изброени до тук, ядките са може би най-добрият растителен източник на висококачествени протеини. Нещо повече, изключителното им богатство на антиоксиданти и фитонутриенти като Селен и витамин Е, в съчетание с приятния им вкус и усещане за хрупкавост ги прави предпочитани като добавки към много ястия, в паузите между храненията или просто на срещите за по питие.

Доказано е, че консумацията на ядки предпазва от образуване на кръвни съсиреци, които могат да доведат до сърдечен или мозъчен удар, както и укрепват артериалните лигавици. Безспорен факт е, че при редовна консумация на ядки вероятността от високи нива на LDL холестерол и вследствие от тях появата на сърдечно-съдови усложнения намалява почти наполовина.

Под „редовна“ консумация обаче не бива да се разбира прекомерна, тъй като те са много калорични и мазни и не бива да се прекалява с тях, ако се цели понижаване на високия холестерол и цялостен положителен ефект върху здравето.

Новини

  • 1
  • 2

Мнения на потребители

  • Боян Георгиев
  • Иван Чолаков

Няколко години бях с наднормено тегло и логично нивата ми на холестерол станаха опасно високи. Постепенно обаче започнаха да се

Още...

Имах сериозни проблеми с високи нива на лош холестерол. Търсих безуспешно решение няколко месеца докато не попаднах на Липостанол+. Продукта

Още...

Мнения на специалисти

  • д-р Портарска
  • д-р Петрова
  • д-р Филипова

Имам проследени десетки случаи на пациенти със завишени норми на холестерол, на които съм изписвала хранителната добавка ЛИПОСТАНОЛ+.

Още...

Все повече хора идват при мен със завишени нива на холестерол. Започнах да им препоръчвам да се възползват от продукта

Още...

Работя с Липостанол+ от няколко месеца и съм много довлна от резултатите. При всички пациенти приемали продукта редовно се забелязва

Още...